Veel mensen denken dat kartonnen dozen slecht zijn voor het milieu en dit product wordt dan ook vaak geassocieerd met milieuvervuiling en verspilling. Echter is het tegenovergestelde waar. Wist je bijvoorbeeld dat het grootste deel (ruim 80 procent) van kartonnen dozen is gemaakt van gerecycled karton? Hieronder zetten we nog enkele feiten op een rij over de duurzaamheid van kartonnen dozen.

Recyclecyclus

Karton wordt vaak 5 keer gerecycled. Vaker recyclen kan niet, omdat de vezels van het karton daar niet sterk genoeg voor zijn. Voor het nieuwe karton dat toegevoegd wordt aan gerecycled karton komt van bomen. Daar worden bomen voor gekapt, maar voor elke gekapte boom worden er twee nieuwe bomen geplant. Op deze manier blijven we verzekerd van volle bossen en hebben papierproducten in de toekomst genoeg hout. Bijna al het hout voor kartonnen dozen komt uit Scandinaviƫ.

Restmateriaal

Standaard dozen zijn gemiddeld 40% te groot. Hierdoor wordt er veel karton voor niks gebruikt. De beste oplossing hiervoor is kartonnen dozen op maat, zoals van Bangma Verpakking. Dit is niet alleen nadelig omdat ruimte onbenut blijft, maar ook omdat er zo minder vervoerd kan worden in bijvoorbeeld transportwagens. Ook heb je dan minder opvulmateriaal nodig, wat duurzaam is. De beste oplossing daarvoor zijn dus kartonnen dozen op maat.

Certificaten

Wil je er helemaal zeker van zijn dat de kartonnen dozen die je aanschaft op een milieuvriendelijke manier tot stand zijn gekomen? Koop dan je dozen bij bedrijven die met FSC-gecertificeerde partners werken. Een FSC-certificaat geeft aan dat het karton is gemaakt van papier afkomstig uit verantwoord beheerde bossen, en niet van oerbossen of plantages waarvoor tropische bossen zijn gekapt.

Kartonnen dozen zijn dus een prima soort verpakking voor producten die je verstuurt.

Pin It on Pinterest